Recenzując
nóż posługujemy się dwoma metodami badań: obserwacyjną i eksperymentalną.
Rezultatem obserwacji jest opis noża, konkretnie jego cech mierzalnych (np.
waga i wymiary) oraz cech niemierzalnych (np. wygląd). Metoda eksperymentalna
to w przypadku noża zastosowanie go w praktyce w celu określenia jego cech
użytkowych.
Z powyższego
wynika, że recenzowanie noża jest w dużym stopniu pracą badawczą ze wszystkimi
wynikającymi stąd konsekwencjami. Dlatego rzetelna recenzja noża powinna
spełniać kryteria poprawnej pracy badawczej. Wśród nich podstawowe znaczenie
mają trzy: kompletność, obiektywizm i bezstronność.
•
Kompletność jest to badanie i ocena wszystkich cech obiektu, mających wpływ na
jego ocenę końcową
• Obiektywizm wynika z doboru właściwych metod pomiarowych oraz doboru właściwych kryteriów oceny wyników
• Bezstronność oznacza nieangażowanie się badacza po stronie z góry założonych tez, co wyklucza m. in. realizowanie wytycznych osób trzecich (zwłaszcza zleceniodawcy lub sponsora badań).
• Obiektywizm wynika z doboru właściwych metod pomiarowych oraz doboru właściwych kryteriów oceny wyników
• Bezstronność oznacza nieangażowanie się badacza po stronie z góry założonych tez, co wyklucza m. in. realizowanie wytycznych osób trzecich (zwłaszcza zleceniodawcy lub sponsora badań).
Kryterium
kompletności badań jest spełnione, gdy badamy ich obiekt pod kątem wszystkich
cech wynikających z jego przeznaczenia. Aby przeprowadzić pełne badania noża i
zweryfikować ich wyniki należy zapewnić sobie wystarczającą ilość czasu i nie
ulegać pokusie jak najszybszej publikacji tekstu, nawet w przypadku
ewentualnego zagrożenia przekroczenia założonych terminów.
Konieczność
zachowania obiektywizmu wydaje się zrozumiała, ale łatwo jej uchybić.
Najpoważniejszym błędem jest ocena noża na podstawie cech nie wynikających z
jego przeznaczenia, lub dla tego przeznaczenia nieistotnych. Przykładem jest
zarzucanie maczecie, że kiepsko sprawuje się w kuchni, lub prostemu „robolowi”,
że nie jest wykończony na poziomie kolekcjonerskiego rarytasu. Kluczowe dla
zachowania obiektywizmu recenzji jest zatem właściwe określenie przeznaczenia
noża. Bardzo wskazane jest także uwzględnienie innych istotnych czynników, na
przykład ceny, oczywiście o ile ją znamy. Cena jest bowiem elementem pośrednio
rzutującym na wiele podstawowych cech obiektu badań, takich jak materiały,
poziom wykończenia itd.
Wymóg
bezstronności chyba nie wymaga komentarza. Trzeba tu jednak wspomnieć o
odpowiedzialności moralnej, jaką ponosi recenzent. Od niego zależy bowiem nie
tylko ocena noża, ale pośrednio także ocena knifemakera. Recenzja napisana
niezgodnie z kryteriami poprawnej pracy badawczej może mu wyrządzić
niezasłużoną krzywdę.
Wróćmy
jednak do meritum. Ocena noża nie obejmuje wyłącznie kryteriów mierzalnych
znormalizowanymi technikami pomiarowymi, jak wymiary, waga, twardość stali itd.
Duża część jest oparta o subiektywne odczucia recenzenta. Dotyczy to takich
istotnych parametrów jak ergonomia, walory użytkowe, odporność na tępienie,
łatwość ostrzenia itd. Oceniając te parametry nie mamy do dyspozycji norm
technicznych, ani ogólnie przyjętych wzorców. Dla zminimalizowania
subiektywizmu wskazane jest zatem przeprowadzenie oceny porównawczej. Można ją
przeprowadzić używając jako punktu odniesienia noża czy noży o podobnych technikaliach
i przeznaczeniu jak recenzowany, najlepiej modeli znanych szerszemu gronu
użytkowników. Gdy nie ma takiej możliwości, w ostateczności można posłużyć się
normami zwyczajowymi, jednak nie zalecam tego sposobu, bo tak naprawdę każdy użytkownik ma
swoją. Bardzo dobrym sposobem na zwiększenie obiektywizmu recenzji i uniknięcie
tendencyjności jest zbiorowe przeprowadzanie badań i ocena ich wyników. Prostą,
ale skuteczną metodą na uniknięcie pułapek czyhających na recenzenta jest
weryfikacja jego pracy przez niezależnych ekspertów.
Ważną cechą
recenzji jest jej język i słownictwo. Język powinien być zwięzły oraz
komunikatywny, co nie wyklucza zastosowania elementów konwencji nietechnicznej,
np. humorystycznej czy literackiej. Słownictwo musi być zgodne z przyjętą
terminologią branżową.
Pisząc
recenzję należy w miarę możliwości posługiwać się precyzyjnymi i jednoznacznymi
sformułowaniami. Sprawa jest prosta jeżeli opisujemy mierzalne dane. Jednak jak
wspomniałem duża część oceny noża jest oparta o subiektywne odczucia
recenzenta. W tej sytuacji jedynym sposobem uniknięcia zarzutu braku
obiektywizmu jest wyraźne zaznaczenie tychże subiektywnych elementów oceny
własnej. Takim sygnałem dla czytelnika są zwroty typu „moim zdaniem”, „uważam,
że” itd. Inny przykład: zamiast napisać „rękojeść jest niewygodna” właściwiej
jest napisać „dla mnie rękojeść jest niewygodna”.
Recenzja
napisana według powyższych zaleceń będzie poprawna pod względem merytorycznym.
Jednak jest kilka parametrów oceny noża, które nie są standardowym elementem
recenzji rozumianej jako typowa praca badawcza. Mam na myśli tzw. klimat noża
oraz fun, czyli radość z jego posiadania i użytkowania. Uwzględnienie tych
elementów w recenzji z pewnością uczyni ją bardziej atrakcyjną dla czytelnika.
Wiktor
Lekney
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz